Home Historiku Ministri Drej...

Ministri Drejtësisë, Ilir Panda: Me drejtësi të korruptuar nuk ka shtet ligjor.

12
0

Intervistë/ Flet Ministri i Drejtësisë, Ilir Panda

“Është ligji ai që lë hapësira për tolerime në vendimet e gjykatave. Por kjo në kuadrin ligjor. Ndërsa për ata që e kanë kapërcyer këtë kuadër, ne jemi ndalur dhe kemi marrë masat konkrete”. Ilir Panda, Ministër i Drejtësisë, duke folur dje për “KJ”, ka shpjeguar qëndrimin e institucionit të tij lidhur me disa akuza të policisë ndaj gjykatave për aleancë me kriminalitetin. Ndërkohë që për rastin më të fundit, atë në Mirditë, ku një gjykatës liroi dy përdhunues, Panda thotë se janë bërë të gjithë verifikimet dhe së shpejti ky rast do të diskutohet në KLD.

Ministria e Rendit gjatë fushatës së saj antikrim e ka akuzuar drejtësinë, konkretisht gjykatën, si aleate të krimit. Sa mendoni se janë të bazuara këto akuza?

Unë do të thosha që nuk e kam hasur në praktikë këtë akuzë. Ndoshta bëhet fjalë, ose ka të bëjë me disa kontradikta që ekzistojnë mes organit të policisë dhe gjykatave. Unë do të thosha se edhe ndonjë deklaratë e bërë nga ndonjë punonjës i organeve të policisë, ka ardhur si rrjedhojë e tensionit, apo problemeve të vështira që paraqet profesioni i atyre njerëzve që përballohen me krimin. Ndërsa për faktin se sa të bazuara janë këto akuza, për të qenë i sinqertë mund të them se ekzistojnë disa veprime të gjykatave, të cilat me të vërtetë të bëjnë të mendosh nëse kemi apo jo paanësi në dhënien e vendimit.

Ekziston një slogan, sipas të cilit pa u reformuar dhe pa u pastruar drejtësia shqiptare nga të korruptuarit dhe të inkriminuarit nuk do të ketë kurrë një shtet të fortë. Sa jeni ju dakord me këtë?

Jam plotësisht dakord dhe mendoj se nuk është vetëm një slogan, por pjesë e jetës shoqërore shqiptare në përgjithësi dhe e drejtësisë shqiptare në veçanti. Drejtësia është dhe do të vazhdojë të jetë edhe për një kohë të gjatë në një proces reformimi.

Në ç’kuptim reformimi?

Në kuadrin ligjor, institucional që ka të bëjë me zbatimin e ligjeve (që reformohen vazhdimisht) dhe metodat e punës. Gjykata më shumë vuan nga njerëzit që zbatojnë ligjet dhe jo nga mungesa e ligjeve. Për të fshehur të metat dhe fajet, disa punonjës të drejtësisë mundohen t’ia hedhin fajin ligjeve. Këtu ndërthuret edhe paaftësia për të kuptuar dhe zbatuar ligjet.

Gjykata ka dhënë shembuj konkret të tolerimit ndaj krimit duke lënë shumë autorë të lirë. Ju i keni verifikuar këto raste dhe çfarë masash keni marrë?

Unë mendoj se tolerimi është vetëm një anë, e cila shpjegon lënien të lirë të disa autorëve të veprave penale. Mund të ketë edhe tolerime, sepse është ligji i cili për vepra të ndryshme penale parashikon dënime të ndryshme. Veç kësaj çdo vepër penale ka një interval ku varion shkalla e dënimit dhe tolerimi mund të ketë të bëjë me zgjedhjen e masës minimale. Problemi është se nuk duhet tejkaluar kuadri ligjor. Ndërkohë për lirimin janë dhe faktorë të tjerë që veprojnë të cilët varen nga puna e bërë nga policia dhe prokuroria gjatë procesit hetimor. Për ato raste ku përgjegjësia qëndron tek gjykatat, ministri i Drejtësisë ka vënë në lëvizje procedimin disiplinor, ka bërë verifikimin e rasteve dhe kur ka qenë vendi ka marrë dhe do të marrë masa konkrete. Ministri i Drejtësisë ka për detyrë t’i propozojë KLD procedimin disiplinor të gjyqtarëve, por është ai që vendos.

Lajmet Kryesore

MË TË LEXUARAT

Më shumë nga 30 Vite KohaJone

Më shumë nga 30 Vite KohaJone

Lajmet e Fundit

Te Fundit